Защо замразеното е НОВОТО СВЕЖО?
За здравословното хранене и модерните тенденции в него може да се изпише много. Последните години има много направления в храненето, които все повече се налагат, но и които не винаги са взаимоподкрепящи се: фастинга (интервалното лишаване от храна), кето хранителния режим, веганството, суровоядството, средиземноморската диета, броенето на калории и макронутриенти, са все различни, но и коренно противоположни подходи към целта ни за здравословен начин на живот. Това море от разнопосочна информация с времето налага и различни стигми, много от които неточни.
Какво приемаме като “свежи” плодове?
Една от тези неточно наложени стигми, която днес ще развенчаем, е че замразените продукти автоматично са заклеймявани за по-малко здравословни от свежите им алтернативи. За да бъдем максимално обективни уточняваме, че обект на нашата статия няма да са домашно отгледаните плодове и зеленчуци, които са узрели напълно и са непосредствено откъснати преди консумирането им. Към „свежи“, не замразени плодове, в статията ще реферираме към всички плодове, които можем да закупим в магазинната мрежа, и които са били обрани преди пълното им узряване, което узряване се е случило във склада или на рафта на същия магазин.
Негативни ефекти от узряване на плодовете в склад или рафт
Тази практика, от една страна осигурява по-дълготрайния живот на рафта за плодовете, от друга страна намалява значително хранителната стойност и качество на същите плодове. Не само концентрацията на витамини и минерали се повлиява негативно, но и самите вкусови качества на плодовете намаляват. Това е особено валидно за вносните плодове, които са отглеждани в изцяло друг климатичен пояс. Техният път до рафта на магазина е още по-дълъг, което налага откъсването им в съвсем незрял етап от техния жизнен цикъл.
Всеки от нас например е плащал високата цена на тропически плод, който е опитвал някога и някъде в неговата родина, и в последствие е закупувал от супермаркета. Разочарованието от разминаването във вкуса на спомена и закупения плод е неизбежно. Но не всеки знае, че шоково замразените плодове и зеленчуци са заредени с доказано повече витамини и минерали, и имат много по-наситен вкус от техните не замразени алтернативи в магазинната мрежа.
Как мога да опитам истински озрели тропически плодове?
По-долу ще изброим и 5 причини, за да не се двоумиш дали да избереш нашите шоково замразени органик полпи от истински зрели тропически плодове:
-
- Наситен и автентичен вкус на узрял плод
-
- Всички витамини и минерали са напълно запазени
-
- Нямат сезон, те са винаги във фризера на една ръка разстояние
-
- Няма опасност от разваляне
-
- Толкова е лесно да приготвиш любимите рецепти с тях, костилките и корите на плодовете са вече премахнати и имаш само зрялата пулпа, на която да се насладиш
Увеличи наситеността на вкуса и полезните качества, спести време и енергия и се наслади на любимите рецепти!