За плодовете

d2d2

Асаи

Щата Парà в Бразилия

Асаи бери е 30 метрова палма, чиито плодове от стотици години са основна част от диетата на местните индиански племена на Амазонка, дарявайки ги с изключителна сила и енергия. Заради необикновените си хранителни качества и вкус асаи става популярен супер плод по цялото земно кълбо през последните десетилетия, а популярността му расте всеки изминал ден. Вкусът на плода е специфичен и не може да се обърка: напомня на комбинация от шоколад, къпини и лешник.

Поради факта, че плодът оксидира само за 24ч и ядливата част (полпата) е едва 10% от него, а останалите 90% са костилка, изнасянето му извън пределите на Амазонка е възможно само и единствено след специална обработка за извличане на полпата и нейното последващото и навременно шоково замразяване. Непосредствено след набирането асаи плодчетата трябва да бъдат поставени в центрофуга с вода, с помощта на която се отделя ядливата част на плода от костилката и получената течност се замразява шоково. В зависимост какво е съдържанието на вода в полпата можем най-общо да разграничим 3 различни качество асаи:

9%* масово качество
12%* средно качество

14%* специално качество (гъсто асаи)

Най-отличителното за асаи бери е високото съдържание на антиоксиданти (3 пъти повече от тези на боровинките). Асаи е плод богат на ненаситени мастни кисели омега 3 и 6, както и на олеинова киселина. Богат е на фибри, витамин А, калций, калий, магнезий, цинк, желязо и други

Относно калориите: колкото по-високо е качеството на асаи полпата, толкова повече калории съдържа. Полпата на CORACAI 14%, съдържа 100kcal за 100гр.* *Подробно описание на хранителната стойност може да намерите в секция ПРОДУКТИ

 • Укрепва имунната система
 • Спира окислителните процеси в организма
 • Спомага забавяне стареенето на кожата
 • Спомага храносмилателната система и благоприятства отслабването
 • Подобрява сърдечно-съдовата система

Най-популярната версия за консумация на асаи бери е асаи смути купата (acai smoothie bowl). Приложение полпата от асаи също може да намери и в направата на смутита, шейкове, десерти. А в щата Пара, Бразилия местните дори консумират асаи в комбинация с тапиока и скариди.

*Описани подробни рецепти може да намерите в секция РЕЦЕПТИ

d13d

Розов драконов плод

Централна и Южна Америка (най-вече Никарагуа), но се култивира и в други части на Света.

Драконовият плод (питая) се числи към семейство Кактусови. Растението цъфти само за една нощ, в която има ухание подобно на жасмин. Месестата част на плода съдържа малки черни семена, много подобни на тези на кивито. През последните няколко години набира изключителна популярност най-вече заради необикновения си розов цвят, който придава на всяко ястие и напитка свеж и уникален вид, с който захранва всички сетива.

Около 90% от състава му е вода. Богат е на антиоксиданти, фибри, витамини С, В и Е, както и на минералите калций, фосфор и желязо.

100гр от плода съдържат едва 60ккал.

 • Укрепва имунната система
 • Спира окислителните процеси в организма
 • Спомага забавяне стареенето на кожата
 • Спомага храносмилателната система и благоприятства отслабването
 • Подобрява сърдечно-съдовата система

Полпата от розов драконов плод има широко приложение: от лимонади, шейкове, смутита и смути купи до директно влагане в сладкарската промишленост, най-вече заради естествения си силно оцветяващ розов цвят.

*Описани подробни рецепти може да намерите в секция РЕЦЕПТИ

2d1d

Маракуя

Южна Америка, но към днешна дата се култивира в много държави с тропичен и субтропичен климат. Най-големият производител на маракуя към момента е Бразилия.

Маракуята е увивно растение, т.нар тропическа лиана от семейство Passiflores. Има различни сортове ядлива маракуя, всеки от които варира по цвят (от жълта до лилава) и размер. Вътрешността на плода е съставена от малки черни семена, обвити в полупрозрачна оранжева пулпа. Маракуята има нежен сладко-кисел вкус, а ароматът й е много свеж, което я прави изключително популярна за всякакъв вид разхлаждащи наапитки.

Маракуята има висико съдържание на фибри (10г на 100гр). Богата е на витамин С, А и флавоноиди. Плодът е добър източник на калий, фосфор и желязо. 100гр от плодът съдържат 39 ккал

*Подробно описание на хранителната стойност може да намерите в секция ПРОДУКТИ

 • Подпомага имунната система (вит. С)
 • Влияе благоприятно на зрението (вит. А)
 • Подобрява състоянието на кожата
 • Има успокоително действие (влияе благотворно на съня)

Най-широкото приложение на полпата от маракуя е за безалкохолни и алкохолни коктейли. Също така намира широко приложение в сладкарската промишленост.

*Описани подробни рецепти може да намерите в секция РЕЦЕПТИ

2d12d

Манго

Индия и Югоизточна Азия, но се култивира в повечето тропически държави.

Обща информация: Мангото е плодно дърво достигащо височина до 35-40м, с радиус на короната до 10м,. Плодовете са гладки, с плътна месеста част и продълговата костилка. Вкусът на зрялото манго е наситено сладък. Според статистиките мангото е най-консумираният плод в Световен мащаб.

Хранително съдържание и състав: Мангото е богато на фибри, бета каротин, витамин С, витамини от групата В и Е. Основните минерали в състава му са натрий, калций, желязо, калий, магнезий и мед.

100гр от плодът съдържат 48 ккал.

*Подробно описание на хранителната стойност може да намерите в секция ПРОДУКТИ

 • Алкализира тялото
 • Спомага намаляването на холестерола
 • Спомага храносмилането поради високото съдържание на фибри
 • Спомага функционирането на сърцето

Предимството на полпата от манго в географските ширини, където плодът не се култивира е, че тя изцяло запазва вкусовите и хранителни качества на зрелия плод, за разлика от импортираното манго, което няма този характерен наситен сладък вкус и консистенция. Полпата от манго има изключително широко приложение: от влагане в сладкарската промишленост, през всякакви напитки, смутита и смути купи.

*Описани подробни рецепти може да намерите в секция РЕЦЕПТИ