Плодова пулпа – какво е и какви видове съществуват?
Плодовата пулпа по принцип е пюрето получено от ядливата част на плода (без костилката и неядливата обвивка). Текстурата на полпата (среща се използването на всяка от изброените думи: пулпа, полпа, пулп) е кашава и често съдържа видими остатъци от самия плод като малки семки, фибри и други.
Замразена полпа – къде се използва?
Замразената плодовата полпа е доста предпочитана суровина и се използва за направата на сладоледи, плодови млека, сокове, сиропи, десерти, и разбира се и директно за направата на плодови смутита. Предимствата й пред използването на плодове е в улеснението, което тя дава по отношение на дългия период от време, през който хранителната стойност, вкуса, мириса и цвета на полпата се запазва, както и факта, че съдържа само и единствено ядливата част на зрелия плод.
Как се извлича плодовата пулпа?
Технологиите за извличането на плодовата полпа са различни, но най-напредналата, и тази, която запазва напълно всички качества на плодовете е т.нар. FRESH FROZEN. При нея:
- Се използват само най-качествените плодове
- Плодовете обикновено са ръчно набрани
- Не се използват наранени плодове, за да не влошат цялостното качество на партидата
- Ядливата част на плода е извлечена и стабилизирана посредством киселинни стабилизатори като лимонената киселина
- Няма добавена захар
Така крайният резултат е висококачествена суровина, която може да се използва за дълъг период (обикновено 2г.) след пакетирането и замразяването си, без да губи от качествата си.
Коя пулпа е най-желана?
Една от най-търсените плодови пулпи е тази на плода асаи бери. Това е така, защото той вирее единствено в дъждовните гори по поречието на река Амазонка и оксидира в рамките на 24ч. На практика това означава, че пресен плодът би могъл да се консумира единствено и само в пределите на географския район, в който расте. А ядливата част на плода (10% от него) да се отдели от костилката (90%) и да се замрази шоково.
Но как точно протича тази фаза? За да се отдели костилката, която е преобладаващата част от плода, плодовете се поставят в центрофуга с вода, в която с помощта на центробежна сила се извършва отделянето. Останалата част от вода и плод реално представлява и самата полпа на асаи. Тук трябва да уточним, че технологично няма как да се извлече 100% полпа на асаи без помощта на водата. В зависимост от крайното плодово съдържание разграничаваме 3 вида качество асаи:
- Масово: съдържа 9-10% асаи маса
- Средно: съдържа 12% асаи маса
- Премиум: съдържа 14,5% асаи маса. Това е и качеството на един от водещите производители Coracai, което и ние споделяме с Вас!
В зависимост от качеството на полпата крайният резултат за направата на любимите Ви рецепти с тропически плодове може да се различават значително! И когато опитате премиум качеството на Coracai Вие със сигурност ще може да го разграничите и ще се влюбите в него! <3
Вашият коментар