info@pureefoods.bg

(359) 888 280 756

Puree FoodsPuree Foods
  • НАЧАЛО
  • МАГАЗИН
  • ЗА НАС
  • ПРОДУКТИ
    • РИТЕЙЛ
    • ХОРЕКА
    • ИНДУСТРИАЛНО ПРОИЗВОДСТВО
  • ЗА ПЛОДОВЕТЕ
  • РЕЦЕПТИ
    • СМУТИТА И НАПИТКИ
    • СМУТИ КУПИ
    • ДЕСЕРТИ
  • БЛОГ
  • КОНТАКТИ
00 items

info@pureefoods.bg

(359) 888 280 756

Puree FoodsPuree Foods
00 items
mendes.i2024-08-25T10:56:12+00:00

Антиоксиданти – защо да присъстват в диетата ни и как да си ги набавим?

антиоксиданти
Съдържание
  • АНТИОКСИДАНТИ: ОПРЕДЕЛЕНИЕ И ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЯХ?
    • ВИДОВЕ АНТИОКСИДАНТИ И ПОЛЗИ ОТ КОНСУМИРАНЕТО ИМ

Антиоксидантите – дума, която все повече се налага в речника на съвременния информиран човек, но и дума, за която, ако се наложи даване на практически пример за значението й, повечето хора ще отговорят с известна несигурност.

Тук ще се постараем да обобщим есенцията на цялото море от информация, която има по темата за антиоксидантите, давайки определение на думата и практически насоки как да си набавяме повече антиоксиданти чрез храната в ежедневието си.

АНТИОКСИДАНТИ: ОПРЕДЕЛЕНИЕ И ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЯХ?

Като антиоксиданти се класифицират всички биохимични вещества, които имат способността да забавят и спират окисляването в организма предизвикано най-вече от свободните радикали (токсини, тежки метали и други).

Факторите, които водят до натрупването на свободни радикали са многобройни, и за съжаление неизбежни в живота на съвременния човек. Сред тях са: излагане на радиация – слънчева или рентгенова, замърсения въздух и вода, както и храната, която консумираме. Последствията от натрупването на свободни радикали могат да бъдат дългосрочни и пагубни: от увреждане на клетките до развиване на хронични заболявания.

ВИДОВЕ АНТИОКСИДАНТИ И ПОЛЗИ ОТ КОНСУМИРАНЕТО ИМ

Най-общо можем да разделим антиоксидантите на два вида: такива, с които тялото  ни разполага за борба със свободните радикали (коензим Q10, глутатион и др.), но и които с напредване на възрастта намаляват, и такива, които можем да си набавим чрез храната. Днес ще обърнем поглед върху последните, тъй като и те са тези, върху които можем да окажем по-голямо въздействие.

Но преди това нека обобщим ползите от консумирането на храна богата на антиоксиданти. Те са многобройни, но нека изредим най-важните сред тях, а именно:

  • Забавяне цялостното стареене на организма
  • Подобряване качеството на кожата
  • Подобрение на зрението
  • Намален риск от развитие на ракови и сърдечно-съдови заболявания
  • Подобряване цялостното качество и продължителност на живота

Ролята на антиоксиданти могат да играят витамините, минералите или полифенолите (съединения, които естествено се намират в растенията в отговор на слънчевата светлина).  Преди да започнем с изброяването на конкретни храни, нека отбележим, че комбинация от антиоксиданти има във всяка растителна храна, но концентрацията е значително по-висока в определени такива.

За да можем да сравняваме бихме имали нужда от конкретна мерна единица. Такава е ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity прев. капацитет на абсорбция на кислородни радикали) мерната единица за съдържание на антиоксиданти, която първоначално е разработена от Националния институт по стареене (NIA) към Националния институт по здравеопазване (NIH) на САЩ. Дневната оптимална доза антиоксиданти трябва да е около 11000 ORAC за мъже, и 8000 ORAC за жени.

КАК ДА СИ НАБАВИМ АНТИОКСИДАНТИ ЧРЕЗ ХРАНАТА?

Да си набавиш антиоксиданти чрез храната не е толкова трудно, колкото може да звучи. В долния списък има примери на доказано едни от най-богатите на антиоксиданти храни (*ORAC за 100гр.):

  • Асаи Бери – 18 500 ORAC
  • Черен шоколад – 13 120 ORAC
  • Сини сливи – 5 770 ORAC
  • Стафиди – 2 830 ORAC
  • Боровинки – 2 400 ORAC
  • Къпини – 2 036 ORAC
  • Ягоди – 1 540 ORAC
  • Манго – 1 300 ORAC
  • Спанак (суров) – 1 260 ORAC
  • Драконов плод – 760 ORAC
  • Броколи – 890 ORAC
  • Червено грозде – 739 ORAC
  • Череши – 670 ORAC

*източник: U.S Department of agriculture and the journal of American chemistry society. Brunswick Laboratories.

Асаи Бери е доказано един от най-мощните известни антиоксиданти. Поради високите ORAC стойности достигането на 2 пъти по-висока от оптималната дневна консумация е възможно само с добавянето на 1 чаша от любимото смути. А ползите за здравето и външния вид неизбежно ще последват.

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Related Posts

Антиоксидантно асаи веган смути

Как да доведем любимото смути до съвършенство?

Как да доведем любимото смути до съвършенство? ... read more

Маракуя – страстният плод, който има силата и аромата, за да те пренася директно в Тропиците

Маракуя – страстният плод, който има силата и аромата, за да те пренася директно в Тропиците Ето че дойде моментът, в... read more
acai неонов текст

Açaí, Acai, Асай, Акаи, Асаи – защо толкова много произношения и кое е вярното?

Açaí, Acai, Асай, Акаи, Асаи – защо толкова много произношения и кое е вярното? Статия за етимологията и произношението на думата... read more
плодова полпа разрязана

Какво представлява плодовата пулпа, и какви видове асаи полпи съществуват?

Плодова пулпа - какво е и какви видове съществуват? ... read more

Драконов плод – ползи за здравето и приложения в кулинарията

Драконов плод - ползи за здравето и приложения в кулинарията Въведение Драконовият плод, известен също като питая, е изключителен тропически плод, който... read more
пулпа

Защо замразеното е НОВОТО СВЕЖО?

Защо замразеното е НОВОТО СВЕЖО? ... read more
açai bowl с гранола

Вдъхновение и идеи за перфектния acai bowl (асаи купа)

Вдъхновение и идеи за перфектния acai bowl (асаи купа) Статия вдъхновена от личния ми опит с множество блендери (много от които... read more
асаи полпа

Органик асаи полпата – дарът на Амазонка

Асаи органик полпа – дарът на Амазонка ... read more
драконов плод ползи

Нещата, които трябва да знаете за асаи бери и розов драконов плод.

Нещата, които трябва да знаете за асаи бери и розов драконов плод - Макро и микронутриенти ... read more
dragon fruit цена

Розов драконов плод – защо да изберем замразената 100% плодова пулпа?

Розов драконов плод – защо да изберем замразената 100% плодова пулпа? През последните няколко години розовият драконов плод (или розова питая)... read more

Recent Posts

  • Драконов плод – ползи за здравето и приложения в кулинарията
  • Маракуя – страстният плод, който има силата и аромата, за да те пренася директно в Тропиците
  • Розов драконов плод – защо да изберем замразената 100% плодова пулпа?
  • Вдъхновение и идеи за перфектния acai bowl (асаи купа)
  • Açaí, Acai, Асай, Акаи, Асаи – защо толкова много произношения и кое е вярното?
Puree Foods

ИНФОРМАЦИЯ

ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

РЕКЛАМАЦИИ

ДОСТАВКА

ПЛАЩАНИЯ

НАШАТА МИСИЯ

С чиста съвест да споделяме само най-чистата и качествена храна от Тропиците и Света! Храна чиста като любовта!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Facebook-f Instagram
Puree Foords. © 2025. All Rights Reserved
  • НАЧАЛО
  • МАГАЗИН
  • ЗА НАС
  • ПРОДУКТИ
    • РИТЕЙЛ
    • ХОРЕКА
    • ИНДУСТРИАЛНО ПРОИЗВОДСТВО
  • ЗА ПЛОДОВЕТЕ
  • РЕЦЕПТИ
    • СМУТИТА И НАПИТКИ
    • СМУТИ КУПИ
    • ДЕСЕРТИ
  • БЛОГ
  • КОНТАКТИ