Асаи органик полпа – дарът на Амазонка
Açai (или асаи, асай, акай, акаи, както сме свикнали да го чуваме в България) е вид палмово растение от рода Евтерпа, което е разпространено предимно по течението на река Амазонка и се култивира в щата Пара, Бразилия. Малките гроздовидни плодчета на палмите са един от най-мощните известни на човечеството антиоксиданти, и множество класации ги поставят в ТОП 10 на най-полезните храни.
Какво е Асаи полпа?
Тъй като плодчетата представляват 90% костилка и само 10% месеста ядлива част, асаито се продава под вид на полпа. За това начина, по който се обработват зависи и качеството на крайния продукт. Но не всяка попла има същата хранителна стойност и вкус. Като органик премиум асаи полпа може да бъде сертифицирана само такава суровина, която е ръчно брана, съдържа само ароматен плод (без дръжки и семена) и е шоково замразена непосредствено след обирането на плода. Тя съдържа и в пъти по-високо количество от ядливата маса на плода (14,5% в сравнение с 5-12% на масово произвежданото и продавано асаи).
Какви са ползите от асаи полпата?
Само в премиум асаи могат да бъдат запазени напълно и всички антиоксиданти, витамини и минерали на плода, които от своя страна не са никак малко. Плодът е богат на антоцианини, подобни на тези в червеното вино, които са един от най-мощните антиоксиданти. В комбинация с флавоноидите (друг мощен антиоксидант), високото съдържание на фибри, вит. А и вит. С, желязо, калий, калций, омега 6 и 9 ненаситени мастни киселини, асаи неслучайно набира популярност като плод-панацея за много здравословни проблеми. Асаито не е ниско калорична храна, предимно заради голямото количество полезни мазнини, подобно на авокадото.
Ползите за здравето, които се преписват на консумацията на плода са много и съвсем не могат да бъдат изчерпани в няколко реда. Доказано е, че консумацията може да предпази от появата на сърдечно-съдови заболявания и развитие на диабет тип 2. Повлиява добре борбата с излишните килограми, и подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите.
Защо трябва да е замразено?
Тъй като асаи плодовете оксидират в рамките на 24-48ч до преди няколко десетилетия тяхната консумация е била възможна единствено и само в пределите на естествения им хабитат – дъждовните гори на Амазонка. След откриване на технологията за шоково замразяване плодовия пулп (асаи полпа) започва да се разпространява масово първо из пределите на Бразилия, а от там и в останалата част на земното кълбо.
Влошават ли се качествата на асаито с шоковото замразяване?
Качественото шоково замразяване работи толкова ефективно, че трудно обикновен човек ще усети разликата от свежия плод. Всъщност, за да консумирате свежо и истинско асаи, същото което се консумира и в Бразилия, Ви трябват само 2 неща: фризер, в който да съхранявате асаи пулпа, и блендер на който да я миксирате с други плодове до получаването на кремообразна сладоледена смес. Дори в Бразилия не може да се купи свежо с изключение на местни магазинчета около Амазонка, където се бере.
Негативни ефекти от асаи полпа
Не са известни никакви негативни ефекти от консумирането на асаи. За съжаление, обаче, с навлизане на масовия маркетинг и производство на асаи, предлагането на некачествена суровина, с много добавени захари също бележи огромен ръст. Така, ако го консумирате приготвено във външно заведение никога не може да имате гаранция както за качеството на използваната суровина, така и за използваните добавки в него. Препоръчваме силно да питате предварително дали в асаито е добавена захар, която захар не обезсмисля приемането му напълно, но със сигурност намалява ползите от добавянето на асаи полпа към вашата диета. Имаме здравословни рецепти с маракуя, асаи, драконов плод и други.
Но има един начин да сте сигурни, че ще извлечете максимум ползи от този истински дар на Амазонка, и това е да се снабдите с истински чисто преиум асаи, което да приготвите вкъщи и да споделите с любимите хора. Да Ви е сладко!
Вашият коментар